شکیبانیا مطرح کرد:
جشن مستقل سینمای مستند بعد ازسه سال وقفه برگزار می شود/ برگزاری کارگاه «هوش مصنوعی و کاربرد آن در سینمای مستند» در شهریورماه
محمدشکیبانیا، مستندساز و تهیه کننده تلویزیون و رییس هیئت مدیره انجمن صنفی تهیه کنندگان سینمای مستند است. او تهیه کنندگی مجموعه های مستند «ایران و غرب» و «جنگ به شیوه آمریکایی»و فیلم های مستند ترینیتی: دانشمند، سیاستمدار و بمب، من انرژی هسته ای نیستم، فیلم ناتمامی برای دخترم سمیه، زمناکو، مادرکشی، چغامیش، مارکوپولو یک سفر امروزی ، ایران بدون آب ، حیات وحش ایران را در کارنامه هنری خود دارد و برنده جوایز ملی و بین المللی بسیاری است. درادامه گفت و گو با او را می خوانید.
از فعالیت های شاخص یک سال گذشته انجمن می گویید؟
بخش هایی از عملکرد انجمن داخلی و ویژه اعضا است که شامل پشتیبانی و حمایت از اعضای مشغول کارو معرفی آن ها به مراکزیست که بایستی هماری کنند.. اما اگر بخواهم از فعالیت های عمومی انجمن بگویم ؛ یکی از مهم ترین آنها برگزاری کارگاه های آموزشی است؛ سه عنوان کارگاه آموزشی برگزارکردیم و هرسه با استقبال مواجه شده است. با وجود اینکه دوکارگاه اخیررایگان نبوده و نسبتا گران هم بوده است اما خوشبختانه در هردو تعداد قابل ملاحظهای ثبت نام کردند. کارگاهی با عنوان «سینمای مستند در قاب حقوق ایران» با ارائه وحید آگاه، استاد دانشگاه و وکیل دادگستری، درجشنواره سینما حقیقت برگزار کردیم. کارگاه «آشنایی با شیوه های ارائه پروژه های مستند در بازارهای بین المللی و تولید مشترک» با ارائه الهه نوبخت و کورش عطایی برگزار شد و با استقبال زیادی روبروشد. اخیرا هم کارگاه «پروپوزال نویسی و پیچینگ و استفاده از هوش مصنوعی» با ارائه سیاوش جمالی برگزار شد.
همچنین ۱۴ جلسه نمایش در یکسال گذشته در سالن فردوس موزه سینما برگزار شده است که شامل نمایش و نقد و بررسی فیلم های تاریخی سینمای مستند ایران بود. جلسات با همکاری موزه سینما و فیلمخانه ملی ایران برگزار شد. این برنامه ها مخاطب عمومی داشت و صنوف و علاقمندان دیگر هم در آن شرکت کردند.
برگزاری چهارمین دوره اعطای نشان عالی خورشید را هم همانند دورههای قبل داشتیم و این نشان در این دوره به کارگردان و تهیهکننده نام آشنای سینمای ایران اُرُد عطارپور اعطا شد. این خلاصه ای از فعالیت های انجمن در یکسال گذشته بود که مخاطب عمومی هم داشت. باقی فعالیت ها داخلی و ویژه اعضا بوده است. فعالیت هایی که ذکرشد هم انعکاس رسانه ای بیرونی داشتند و هم مخاطب عمومی تر داشتهاند.
برنامه های آینده انجمن چیست؟
همه برنامه هایی که به آنها اشاره کردم ادامه دارد، ازجمله برنامه نمایش دوهفته یکبار فیلم های تاریخی سینمای مستند درموزه سینما، موزه سینما علاقمند به ادامه این برنامه است و فیلمخانه ملی هم خوشبختانه مشارکت فعال دارد. وقتی فیلمخانه می آید کیفیت پخش فیلم ها ارتقا پیدا می کند. بازسازی و دوباره سازی می شوند. خیلی از فیلم ها برای اولین بارو بعداز مدت ها با کیفیت خوب به مخاطب عام ارائه می شود.
کارگاه ها هم ادامه خواهند داشت و در شهریور ماه کارگاهی با موضوع «هوش مصنوعی و کاربرد آن در سینمای مستند» برگزارخواهیم کرد. برنامه ریزی برای کارگاه ها ادامه دارد؛ کارگاه هایی که علاوه براعضای انجمن موردتوجه سایرعلاقمندان هم است. همچنین پنجمین دوره جایزه نشان عالی خورشید در اردیبهشت سال آینده را خواهیم داشت. علاوه براین ها، در سال جاری جشن مستقل سینمای مستند را بعد ازسه سال وقفه خواهیم داشت. برنامه های جشن از قبل اعلام شده است. قرار است به صورت آکادمی برگزار شود، بنا است داوری ها با تعداد زیادی از اعضای انجمن های صنفی مستند که تندیس جشن را گرفته اند انجام شود. بزرگداشت هایی که قرار است داشته باشیم از پیش اعلام شده است و مهم ترین نکته داوری به شیوه آکادمی است که کمی شرایط کار را متفاوت کرده است.
درباره فعالیت های شخصی خودتان و مستندهای تولیدی تان می گویید؟
چون درگیرکارهای انجمن بودم کارهای شخصی ام کمی به تاخیرافتاده است. اما همچنان پیگیرهستم. ایده های زیادی در ذهن دارم اما تلاش دارم خط تولیدی از مستندهای عامه پسند و جذاب برای عموم را به تلویزیون یا پلت فرم های ویدئویی پیشنهاد کنم و از مستندسازهایی که در این حوزه مهارت دارند دعوت کنم. خیلی از حوزه های مستند مثل مستندهای ورزشی، علمی، حیات وحش و یا مستندهای مربوط به بهداشت و تغذیه می تواند مورد علاقه عموم مردم باشد. در کنار اینکه اطلاعات جدیدی را به مخاطب ارائه می دهد می تواند ذهن مخاطب را نسبت به شایعات و اخباری که در این حوزه ساخته می شود باز می کند تا تصمیم درستی بگیرد. معتقدم شاید سینمای مستند ما زیادی درگیر تحولات و آسیب های اجتماعی است و از موضوعاتی مانند سلامت عمومی، تغذیه و سایر حوزههای سبک زندگی و … که حوزه های عامه پسندی هستند جا مانده است. این حوزه ها بخشی است که اتفاقا چون مخاطب زیادی دارد می تواند چرخ تولید سینمای مستند را بچرخاند و به پویایی و فعال شدن آن کمک کند. امیدوارم بتوان خط تولیدی از این مستندها را به تلویزیون یا پلت فرم ها پیشنهاد داد و ازاین دست مستندها تولید کنیم و اتفاقات خوبی بیفتد.